Nieuwsbrief

Inschrijven voor nieuwsbrief:


Advertenties



Zoek een makelaar



Wat doet een makelaar


De waarde van de makelaar is voor een groot deel gebaseerd op een scherp inzicht in de (lokale) woningmarkt. Dat inzicht is gebaseerd op een in de loop der tijd opgebouwde kennis van de lokale woningvoorraad en van de voorkeuren van bewoners en woningzoekenden. Die kennis wordt gevoed door actuele informatie over te koop staande woningen, over nieuwbouwplannen, over verhuisbewegingen, etc. De waarde die de makelaar voor de klant toevoegt, bestaat uit een aantal onderdelen:

 

1. Kennis van de markt en toegang tot informatie.
De makelaar heeft mede dankzij het uitwisselingsysteem actuele informatie over huizen die te koop staan of mogelijk te koop komen te staan; met name in een krappe markt is het als woningzoekende zaak om er vroeg bij te zijn als er huizen op de markt beschikbaar komen.
Voor de verkopende klant geldt dat de makelaars weten wat voor huishoudens op zoek zijn naar het type woning dat verkocht moet worden; de makelaar weet door mediakeuze en presentatietechnieken de woning gericht, en dus efficient, onder de aandacht van mogelijke belangstellende te brengen.

 

2. Een betere transactie
De makelar kan beter zoeken naar de ideale wederpartij voor een transactie en heeft dus ook een grotere kans om de beste deal (in termijnen van prijs en voorwaarden) te maken. Als professioneel onderhandelaar kan hij ook een beter resultaat uit het vuur slepen.

 

3. Advies en onzekerheid
Woningtransacties en verhuizingen zijn voor particulieren belangrijke beslissingen; het financieel belang is groot, de informatie is vaak onduidelijk en gemaakte keuzes zijn onherroepelijk. De consument handelt onder stress, in een onzekere situatie. De makelaars kunnen als objectief en deskundig adviseur onzekerhied weg nemen en de klant helpen bij het nemen van de goed beslissingen.

 

4. Procesbegeleiding
De makelaar weet hoe transacties in elkaar steken, kent wet- en regelgeving (bijvoorbeeld ten aanzien van informatieplicht en aansprakelijkheid) en waarborgt zodoende dat het proces geolied en foutloos verloopt.

 

Bron: P. Risseeuw